Osmog marta se obeležava međunarodni Dan žena – dan borbe za njihovu ekonomsku, političku i društvenu ravnopravnost. Ovaj datum je odabran 1910. godine, kada je na prvoj Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu slavna Klara Cetkin predložila da se 8. mart ubuduće obeležava kao praznik „Međunarodni dan žena” koji je imao za cilj promociju jednakih prava za muškarce i žene, među kojima je bilo i demokratsko pravo glasa. Već naredne, 1911. godine, ovaj praznik je obeležen prvi put.

I danas, kada su žene dostigle znatno bolji status u društvu, važno je očuvati i unaprediti poštovanje njihovih prava. Neophodno je pružati im podršku kako bi se uspešno ostvarile u svim društvenim ulogama u kojima žele, a od posebnog je značaja podrška ženama u poslovanju, kako bi radile ono što vole i kako bi mogle da budu samostalne. Za punu ravnopravnost sa muškarcima, treba ih podržati u svim sferama rada.

Kompanija Strauss Coffee, čije vrednosti i uverenja decenijama žive kroz njeno poslovanje, aktivno se zalaže za rodnu jednakost u industriji kafe. Način na koji radi na osnaživanju žena i čini njihove živote kvalitetnijim, ogleda se u društveno odgovornim aktivnostima kompanije.

VIŠE OD ŠOLJICE

Projekat „Više od šoljice” koji sprovodi Strauss Coffee, predstavlja odličan primer osnaživanja žena i promovisanja ravnopravnosti polova u zemljama u razvoju. Svesna odgovornosti koju ima kao deo industrije kafe, kompanija u obraćanju svojim korisnicima ističe značaj uloge žena u društvu i obezbeđivanja boljih uslova za njihovu izvesniju budućnost. Zato ovaj projekat podrazumeva svojevrsna partnerstva sa ženama koje uzgajaju kafu na brojnim plantažama širom sveta, a sprovodi se od 2016. godine.

Zahvaljujući ovom projektu, pruža se neophodna podrška ženama na različitim kontinentima u skladu sa njihovim potrebama, pa se tako vrši edukacija, ali i osavremenjivanje procesa uzgajanja i obrade kafe. Samim tim što su im dostupna nova znanja, alati i veštine, mogu mnogo lakše da se prilagode povećanoj globalnoj potražnji kafe. Partnerstva koja se ostvaruju, omogućavaju pristup visoko kvalitetnoj kafi i njeno plasiranje na lokalna tržišta, među kojima je i Srbija.

UPOZNAJTE MARIJU REJES

Marija Rejes je jedna od žena koje su se osmelile da se bave uzgojem kafe, inspirisana ovim napitkom i njegovim jedinstvenim aromama. Kako kaže: „Želim da svako ko pije moju kafu pomisli na prelepe predele Kolumbije“. Zahvaljujući optimalnoj klimi i jedinstvenim uslovima zemljišta na Marijinoj farmi u oblasti Julija, u jugozapadnoj Kolumbiji, zrna Arabike polako sazrevaju i čine osnovu kafe vrhunskog kvaliteta. Nakon umerenog prženja, nastaju najfinija espresso zrna – BeanZ, posebnog ukusa mlečne čokolade, breskve i delikatnih voćnih nota.

Marijina priča zvuči bajkovito, prvenstveno zahvaljujući podršci koju dobija učešćem u projektu „Više od šoljice”. Kako kaže, projekat joj je omogućio da bude samoefikasna, ali i da razvije liderske sposobnosti koje uspešno sprovodi pri donošenju odluka za svoj posao. Osim toga, stekla je nova znanja o planiranju i upravljanju finansijskim sredstvima, što joj omogućava razumevanje i sveobuhvatnu kontrolu razvojnog toka poslovanja. Marija danas imenom i prezimenom ponosno stoji iza svoje ekskluzivne kafe – BeanZ premium espressa koji je dostupan i na tržištu Srbije.

Projekat „Više od šoljice” aktivno se zalaže za unapređenje položaja žena u oblasti uzgajanja kafe, na globalnom nivou. Marija iz Kolumbije je jedna od njih i njeno pozitivno iskustvo govori o značaju ovog projekta.

Za još mnogo priča o uspehu, neka je svim ženama srećan 8. mart!

Izvor: zdravaiprava.com

Strauss Coffee