Kompanija Strauss Coffee, pod čijim okriljem posluje Strauss Adriatic u Srbiji, sa preko 16 brendova širom sveta spada u jednu od prvih 10 kompanija na svetu u industriji kafe. Negujući kulturu plasiranja 100% kafe, od najkvalitetnijih zrna, i u Srbiji ima izazovan zadatak da opravda poverenje potrošača i kako bi kvalitet omiljenog napitka na svetu ostao nepromenjen i konstantan.

Rad u kompaniji koja se bavi preradom kafe zahteva svakodnevno praćenje noviteta kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Posao tehnologa je jedna od ključnih karika u rukovođenju i organizaciji proizvodnih procesa, kontroli kvaliteta, uvođenju inovacija, ali i vođenju brige o razvoju novih proizvoda. Više o tome, govori nam Mirjana Ševo, tehnolog u kompaniji Strauss Adriatic.

Na koji način primećujete svoj profesionalni razvoj u kompaniji?

Profesionalni razvoj najbolje mogu da definišem kroz sve odluke i aktivnosti koje sada samostalno obavljam. Kako sam kroz godine učenja i razvitka u kompaniji nadograđivala profesionano iskustvo, tako sam dobijala i sve odgovornije zadatke. Primećujem i to da ih sada doživljavam kao neophodne izazove iz kojih stalno učim nešto novo.

Da li ste ostvarili sve svoje zamisli koje ste imali na samom početku rada u Strauss Adriatic-u?

Apsolutno! Po završeku formalnog obrazovanja, mislim da svaki tehnolog mašta o tome da radi u odeljenju razvoja. To je danas, pored procesnog operativnog dela, zanimljiviji deo mog posla. Od kada sam počela da radim u Strauss Adriatic-u, promenila sam nekoliko pozicija. Svako iskustvo mi je pomoglo da proces proizvodnje sagledavam kompleksnije, sa više aspekata i iz različitih perspektiva. Kada napravim retrospektivu svog trinaestogodišnjeg iskustva u kompaniji, mogu da kažem da sam ostvarila i više od očekivanog. To ne znači da se tu zaustavljam.

Ispunjenje svake pojedinačne zamisli vodi ka novom poslovnom cilju i to je ono što me svakodnevno motiviše i pokreće.

Koje su Vaše nove profesionalne ambicije?

Pre bih ih definisala kao očekivanja umesto ambicija, odnosno da će projekti u kojima učestvujem biti uspešno realizovani. U vezi su sa razvojem novih trendova u svetu kafe i zaista se radujem njihovoj finalizaciji. Imam i viziju i želju da se u nekoj skorijoj budućnosti naš mali tim za razvoj proširi. Da nam se pridruže ljudi koji će doneti novu energiju i koji će biti posvećeni isključivo inovacijama u svetu kafe i razvoju novih proizvoda.

Na šta ste posebno ponosni u svom dosadašnjem radu?

Na prvo mesto bih stavila odnos koji sam izgradila sa kolegama. Stekla sam nove prijatelje, ljude od poverenja na koje uvek mogu da se oslonim. Oni su mi svakodnevna podrška, uz koju lakše prevazilazim sve izazove. Trudim se da to bude obostrano. Verujem i da jeste i izuzetno sam srećna kada vidim da sam nekome pomogla. Da je neko od mojih saradnika nešto novo saznao, ili naučio od mene.

Istakla bih i činjenicu da je rad u proizvodnji dinamičan i pun neočekivanih situacija, i ponosna sam kako sam vremenom počela da ih doživljavam sa manje stresa, što doprinosi i njihovom realnijem sagledavanju i rešavanju.

Ono što bih volela posebno da potenciram jeste osećanje ponosa kako vidim kako funkcioniše naš ekspertski tim za senzoriku, koliko smo dobro iskalibrisani za senzornu analizu, odnosno degustaciju kafe koja je svakodnevni deo našeg posla. Podvukla bih i podršku i podsticaj od strane mog neposrednog menadžera koji su uvek prisutni, a daju taj neophodan dašak pozitivne energije koja je generator daljeg rada.

Koje doživljaje u kompaniji ćete uvek pamtiti?

Ono što ću uvek pamtiti jesu druženja sa kolegama u raznim prilikama, kao i zajednička putovanja. Pored toga što su bila poslovne prirode, pružila su mi priliku i da doživim neka potpuno drugačija iskustva. Da vidim razne zanimljive destinacije, ali pre svega da naučim mnogo toga korisnog i da upoznam nove ljude. Kao nezaboravna dešavanja koja su značila i na ličnom i na profesionalnom planu, istakla bih putovanja u zemlje porekla kafe, Brazil i Vijetnam. Upoznavanje sa ovim zemljama i kulturama mi je pomoglo da senzitivnije definišem moje poslovne izazove, ali i da svet kafe iskusim iz potpuno novog ugla.

 

Izvor: bizlife.rs

Strauss Coffee