Odavno svesna važnosti brige o životnoj sredini, kompanija Strauss Adriatic, poznata po brendovima Doncafé, C kafa i proizvodima od kafe, već godinama sprovodi razne inicijative i projekte koji pomažu očuvanju prirode. U skladu sa svojim planovima za unapređenja, kompanija je odlučila da napravi malu solarnu elektranu i instalirala na krov svoje Doncafé fabrike u Šimanovcima 180 solarnih panela, koji su pušteni u rad 3. marta ove godine. Pitali smo Milana Živkovića, Supply Chain direktora Strauss Adriatic-a, da nam kaže nešto više o celom projektu.

Zbog čega se kompanija odlučila na postavljanje solarne elektrane i koja su očekivanja?

Naša kompanija od 2012. godine intenzivno radi na unapređenju zaštite životne sredine i kroz razne projekte (grejanje na brikete od kafene plevice, sakupljanje kišnice, izbacivanje jednokratne plastike iz svakodnevne upotrebe itd.) stalno smanjujemo potrošnju energije iz neobnovljivih izvora, kao i emisiju štetnih gasova. U skladu sa stalnim unapređenjima za 2020. godinu, bio je predviđen projekat solarne elektrane. Očekujemo da kroz taj projekat pojačamo deo energije iz obnovljivih izvora i doprinesemo, koliko god možemo, zaštiti životne sredine.

Koje su karakteristike male solarne elektrane?

Snaga elektrane je 43 kW, a tu snagu generiše oko 180 panela koji su instalirani na krovu fabrike. U ovaj projekat smo investirali oko četrdeset hiljada evra i smatramo da će se višestruko isplatiti, ne samo zbog uštede električne energije u fabrici, već zbog toga što se energija sakuplja na "zeleni" način, ne zagađujući okolinu. Projekat smo realizovali sa domaćom firmom MT-Komeks iz Beograda, koja radi partnerski sa stranom firmom FRONIUS i mogu reći da je sve urađeno na vrlo profesionalnom nivou. Ovo navodim kako bi i drugi zainteresovani saznali gde mogu da nađu ove panele i slede naš primer.

Ko su potrošači energije koja se stvara na ovaj način i koliko ona doprinosi uštedi?

Zahvaljujući vrlo inteligentnom sistemu rada, preko "pametnih" brojila, generisana solarna energija nalazi potrošače na čitavoj grani do glavnog ormana. U proseku, dnevno bi trebalo da imamo od 20-35 kW, u zavisnosti od jačine sunca i perioda godine, ali smatramo da ćemo mnogo uštedeti i ujedno zaštititi okolinu.

Zaštita životne sredine je u središtu Vaše poslovne strategije. Kakvi su planovi u ovom smislu za ovu godinu ili naredni period?

Pored već instalirane solarne elektrane, postoje planovi za postavljanje još jedne sličnog tipa i veličine već naredne godine, kao i dugoročni planovi da se deo voznog parka prebaci na elektro ili hibridna vozila. Pilot projekat sa nekoliko vozila započećemo već ove godine. Nadam se da će i ostale kompanije, koje to još nisu uradile, preduzeti potrebne poslovne korake kako bismo zajedno sačuvali prirodu za našu decu.

Izvor: ekapija.com

Strauss Coffee